Def-i Haceti Yönetme Cihazı

20 June 2022

Wafi Sağlık’ın kurucusu Prof. Dr. Vafi Atalay’ın geliştirdiği ev tipi ‘Anal Biofeedback Cihazı’, buluş fuarında (ISIF’2020) altın madalya kazandı. Kolay kullanılabilen ve her gelir grubu için ulaşılabilir olan cihaz, kullanımı uzmanlık isteyen pahalı ithal cihazlara yönelik bağımlılığı da ortadan kaldırdı.

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Wafi Sağlık’ın kurucusu Prof. Dr. Vafi Atalay, ev tipi ‘Anal Biofeedback Cihazı’ geliştirdi. Büyük abdestini tutamayan hastaların kolaylıkla kullanabildiği ve her gelir grubu tarafından ulaşılabilir olan cihazın başarılı klinik uygulamaları, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde gerçekleştirildi. 

ULUSLARARASI PATENT

Prof. Dr. Vafi Atalay, ulusal ve uluslararası patent başvurusu yapılan cihazı ile 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’20), altın madalya ödülüne lâyık görüldü. Genel Cerrah Prof. Dr. Atalay, İstanbul Ticaret Gazetesi’nin sorularını cevapladı.

DİLE GETİRİLEMEYEN SORUN

Cihaz geliştirmeye ve girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?

Anal inkontinans (gaz ve dışkının istem dışı kontrolsüz olarak dışarı kaçırılması), yaygın bir sorun. Hastalar utandıkları için toplumsal farkındalık geliştiremediğimiz bu sorunun tedavisi bugüne kadar son derece pahalıydı. Sadece uzman sağlık personeli tarafından kullanılabilen yüksek teknolojili bu elektronik cihaz, çoğu tıbbi kurumda bulunmuyor. Devlet hastanelerinin büyük kısmında yok.

ÜRÜN TESCİLİ YAPILDI

Bu açığı görüp, sorunları ortadan kaldırabilmek, kolay kullanılan, ulaşılabilir maliyette, mekanik bir sistem geliştirebilmek için 2019 yılında Ar-Ge çalışmalarıma başladım. 2020 yılında da Teknopark İstanbul’da Wafi Sağlık’ı kurdum. 2021 yılında, ev tipi ‘Anal Biofeedback Cihazı’ ile ilgili lisans ve ürün tescil işlemlerimizi tamamladık.

BAŞARILI KLİNİK ÇALIŞMALAR

Klinik uygulamaları yapıldı mı?

2020 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde anal inkontitans hastaları üzerinde klinik çalışmaları yapıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Halen ihtiyaç sahibi hastalarda başarıyla kullanılıyor. Böylece kullanımı uzmanlık isteyen pahalı, ithal cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık.

KOLOSTOMİ HAYATI ZORLAŞTIRIYOR

Bu rahatsızlığın cerrahi yöntemlerle düzelme ihtimali nedir?

Etkin bir cerrahi tedavi yöntemi yok. Kas düzeltme, kas transferi gibi işlemler yapılıyor ama başarı oranı düşük. Çözümler arasında kolostomi de (kalın bağırsağı karına bağlama) yer alıyor. Kolostomi işlemi de istenmeyen biyolojik yan etkilerle birlikte oluşturduğu psikolojik etkileri nedeniyle hayatı zorlaştırıyor, yaşam kalitesini düşürüyor.

GENÇ HASTALAR

Kas zayıflığının sebepleri neler?

Çeşitli hastalıklardan sonra hemoroid, fissür ve fistül gibi anal bölge ameliyatları ve doğumsal travmalar nedeniyle yaşa bağlı olmaksızın anal kaslarda zayıflık yaşanabiliyor. Yani genç hastalarda da görülebiliyor. Hastalar günlük hayatlarını büyük sıkıntı içinde geçiriyor. Bazıları çalışamıyor, sosyalleşemiyor, evden dışarı çıkmaktan korkar hale gelebiliyor. Kas zayıflığının ileri yaşlarda görülme sıklığı artarak, yüzde 30’a kadar çıkabiliyor.  

BU BİR KADER DEĞİL

Biofeedback cihazıyla tamamen iyileşmek mümkün mü?

Anal Biyofeedback Cihazı ile gerekli tedavi yapıldığı takdirde yaşlı hastalarda dahi kaslar eski gücüne kavuşuyor. Yani bu kaçınılmaz bir kader değil.

KESİN TEDAVİ MÜMKÜN

İyileşme ne zaman başlıyor?

Hastalar iki hafta içinde olumlu bildirimler almaya başlıyor. Kaslar güçleniyor, bir ayın sonunda yüksek oranda iyileşme sağlanıyor. Hastanın durumuna göre süre biraz daha uzayabiliyor. Manometrede renk skalası hastaya kaslarının güçlenme derecesine ilişkin bilgi veriyor. Yeni kas egzersiz sistemini hafızaya alan beyin, kaslara yeniden otonomi kazandırıyor.

TORBASIZ REKTUM KANSER CERRAHİSİ

“Geliştirdiğim ‘tüp ileostomi yöntemi’ ile hastalar kolostomi ve ileostomiden (ince bağırsağın karın duvarına bağlanması) kurtuluyor. Bağırsağı dışarı almadan, tüp uyguluyoruz. İkinci ameliyat gereksinimi de ortadan kalkıyor. Bu yöntem, Avrupa’nın en büyük tıp dergisi olan Journal of Colorectal Disease’de yayınlandı; uluslararası ve ulusal kongrelerde sunumlarını yaptık. Özellikle rektum kanseri cerrahisinde çok büyük faydalar sağlıyor.”

ELEKTRONİK CİHAZ KULLANIMINA SON

“Buluşumuz; bilgisayar, elektronik cihaz ve sensörlü prob gibi malzeme kullanımını ortadan kaldırıyor. Anal biofeedback tedavisi için özel olarak tasarlanan bir kataterin ucundaki balon manometreye bağlanıyor. Manometrede görülen basınç değerine göre hastaya görsel geribildirim (biofeedback) yapıyor. Hasta kaslarının güçlendiğini anlayabiliyor.”

İŞTE FAYDALARI

  • Cihaz, hastane ortamı ve bir sağlık uzmanının kontrolünü gerektirmiyor.
  • Hasta, cihazı ev ortamında kendisi rahatlıkla kullanabiliyor.
  • Böylece, utanma kaynaklı tedavi erteleme davranışı geliştirilmiyor.
  • Kateter, istediğinde yenisi ile değiştirilip hijyen denetimi sağlanabiliyor.  
  • Elektronik parçalar gerektirmediği için maliyeti düşük.
  • Böylece her gelir grubu cihaza kolaylıkla erişebiliyor.
  • Hasta bölgedeki kasları güçlendirip, sağlıklı hale dönüştürüyor.
  • Yaşlı hastalarda da tamamen iyileşme sağlıyor.
  • Hastalarda 2-4 hafta içinde iyileşme başlıyor.

ALTIN MADALYA

“5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’2020) altın madalya aldım. Fuar; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın destekleri ile gerçekleştirildi.“

DOKTORCLUB AWARDS

“Türkiye’nin önde gelen dijital doktor platformu Doktorclub tarafından düzenlenen DoktorclubAwards 2021’de; ‘Yılın Yenilikçi Cerrahi Bilimler Doktoru Kategorisi’nde ödül aldım.”