Taşınabilir Jeneratörle Doğa Dostu Elektrik

21 March 2022

Her yere taşınabilen ve farklı kaynaklardan enerji üretebilen jeneratör hayali, yerli Ar-Ge ile gerçek oldu. Teknopark İstanbul’daki firmalardan Technopany; güneş ve rüzgarı aynı anda kullanıp, ürettiği elektriği tek bataryada depolayabilen jeneratör geliştirdi.

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Technopany; yenilenebilir, temiz ve düşük maliyetli enerji üretip, depolayabilen yerli güç kaynakları üretiyor. Firmanın, ‘Enerji Küpü’ adı verdiği ve üç ebatta ürettiği yeni nesil jeneratörler, her yere rahatlıkla taşınabiliyor. Kurulma maliyeti olmayan, çalınma ve zarar görme riskinden uzak jeneratörler; güneş ve rüzgar enerjisini aynı anda kullanıyor. Bu jeneratörler ürettiği elektriği, tek bataryada depolayabiliyor.

Bu özellikler, Enerji Küpü’nün ilk ve tek ticari yerli jeneratör olmasını sağlıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Technopany’in kurucuları Makina Yüksek Mühendisi Cenk Camanak ve Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi İsmail Mert Baskın cevapladı.

EN AZ MALİYET

Technopany’i hangi amaçla kurdunuz?

Şirketimizi, dünyada yenilenebilir enerji kullanımındaki maliyeti ve zorlukları en aza indirebilecek bir üretim gerçekleştirmek amacıyla 2021’de Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde kurduk. Enerji ve tasarım sektörlerindeki deneyimlerimizi Technopany’e aktardık. Yenilenebilir enerjinin hayatımızın her alanında kullanılabilir olması hedefiyle yola çıktık.

DEZAVANTAJLAR BİTECEK

Technopany ne üretiyor?

‘Enerji Küpü’ adında kolay taşınabilen, kendi kendine elektrik üretebilen, sıfır karbon ayak izi de dahil birçok avantajı olan bir jeneratör ürettik. Yenilenebilir enerji sektöründeki cihazların çalınması, büyük hacimleri nedeniyle taşınmalarının zor olması, yüksek kurulum maliyetleri gibi dezavantajlarını ortadan kaldırdık. Ticari ilk ve tek yerli ürün Enerji Küpü’nün benzerleri sadece ABD’de mevcut.

HAREKETLİ PARÇASI YOK

Enerji Küpü ne işe yarıyor?

Rüzgar ve güneş enerjisini aynı anda, tek bataryada depoluyor. Bu sayede batarya birden fazla kaynağı kullanarak şarj oluyor. Herhangi bir enerji türü eksilse dahi diğer enerji ile batarya şarj olmaya devam ediyor. Ürettiği enerjiyi başka durumlarda kullanmak üzere depolayabiliyor. Avantajlarından bir diğeri, hareketli parçalarının olmaması.

SESSİZLİK VE BAKIM

Hareketli parça olmamasının avantajı nedir?

Jeneratörün mekanik yapısı iki büyük avantaj sağlıyor. Birinci avantajı; en az 68 dB (desibel) ses çıkaran mevcut jeneratörlerin ses seviyelerinden çok aşağıda, 10-15 dB’de çalışabilmesi. İkinci avantajı ise asgari bakımla uzun süre çalışabilmesi.

HER YERDE KULLANILABİLİR

Hangi sektörler kullanacak?

Tarım, hayvancılık, seracılık, denizcilik, kamp ve karavan sektörleri hedef müşteri kitlemiz. Elektriğe erişimi olmayan kırsal yörelerde, tadilat gerektiren alan ve mekânlarda, elektrik kesintilerinde, bağ ve bahçelerde kısacası, elektrik ihtiyacı duyulan hemen her yerde kolayca kullanılabilecek bir ürün.

İHTİYACA GÖRE ÜRETİM

Kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Farklı ihtiyaçlar için Mini, Pocket ve XL olmak üzere üç farklı kapasitede ürün geliştirdik. Hafif ve küçük yapısıyla Pocket; örneğin kafede otururken, seyahate çıkarken ihtiyaç duyulan günlük kişisel kullanımlar için ideal. Mini; kamp ve piknik yaparken, tekne veya karavan gezintilerinde, beklenmedik elektrik kesintilerinde kullanılabilecek nitelikte. XL ise elektrik enerjisinin bulunmadığı tarla, bahçe, ev, sanayi firmaları, fuar alanları, konteyner kentler, elektrikli araç dolum istasyonları gibi her türlü alan ve mekânda ihtiyaç duyulan yüksek enerji ihtiyaçları için tasarlandı.

RÜZGAR ATIL KALIYOR

Bu sistemin dünyada kullanımı nasıl?

ABD, Avrupa ve Orta Doğu’da kullanılıyor. ABD’de sistem devrelerinin tek kartta bulunması ve tamir edilememesi gibi sorunları var. Çoğunlukla da sadece güneş enerjisinden yararlanıp, rüzgar enerjisini kullanamıyorlar. Bu durum, yenilenebilir enerji sisteminin verimliliğini azaltan bir unsur.

ASKERİ BİR TASARIM

Enerji Küpü’nün benzerleri var mı?

Ülkemizde ‘Enerji Küpü’ benzeri bir ürün, ASELSAN tarafından askeri amaçlarla tasarlandı. Ticari kullanıma yönelik tasarımımızın yerli benzeri yok. Ürünlerimizde kullandığımız donanımsal parçaların çoğunluğunu kendimiz tasarlıyoruz. Batarya hariç geri kalan parçaları da yine ülkemizden temin ediyoruz.

YERLİ BATARYA YOLDA

“Enerji Küpü’nün en önemli parçalarından biri olan LiFePO4 batarya grubunun Türkiye’de üretimi yeni başlıyor. Yerli batarya ile son ürün maliyetimiz önemli ölçüde azalacak.”

 

ALTERNATİFİ YOK

“Fosil yakıt kullanan 2.5 kW gücündeki bir jeneratörün 12 saat çalışması için 14 litre yakıt kullanması gerekir. Enerji Küpü ise güneş panelleri sayesinde kendi ürettiği elektrikle 14 saat çalışabiliyor. Rüzgar ile güneş enerjisini aynı anda kullanarak kendini daha kısa sürede şarj ediyor. Bu özelikleri ile alternatifsiz.”

ÇALINMA RİSKİ ORTADAN KALKIYOR

“Enerji Küpü, kolay taşınabilir olduğu için çalınma ve kasıtlı tahrip edilme riski ortadan kalkıyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen ve kırsal kesimde yaşayanların en büyük sorunlarından biri, yenilenebilir enerji sistemlerinin çalınması veya sistemlere zarar verilmesidir.”

ACİL ENERJİ ÇÖZÜMÜ

“İşyerlerinde ve konutlarda yaşanan ani elektrik kesintileri, artık korkulu anlar yaşatmayacak. Enerji Küpü Mini ve Pocket serileri ile elektrik kesintisi sorun olmaktan çıkacak.”

ENERJİ KÜPÜ’NÜN BAŞLICA AVANTAJLARI

  • Elektrik enerjisini kendisi üretiyor.
  • 2000 Wh’lik güç istasyonuna sahip.
  • Aynı anda güneş ve rüzgarı kullanabiliyor.
  • Artırılabilir batarya ve güneş paneline sahip.
  • 20 kg’lık kolay taşınabilir bir yapıda.
  • Tekerlek ve tutamakları mevcut.
  • Katlanabilir, kompakt tasarımda.
  • Farklı kullanımlar için üç ayrı modeli var.
  • Fosil yakıt kullanmadığı için doğa dostu.
  • Sıfır sera gazı emisyonu sağlıyor.
  • Ek bir maliyet çıkarmadan enerji üretiyor.  
  • Evde kullanılan elektrikli aletler için enerji üretebiliyor.
  • 4 farklı esnek şarj yöntemi mevcut.