Stok Sayımı Yapan Akıllı Eldiven

07 June 2022

Wearintels, geliştirdiği Akıllı Stok Kutusu ve Akıllı Tarayıcı Eldiven sistemlerini kablosuz haberleşme altyapısı ile birbirine bağlıyor. İhtiyaca özel yazılımlarla donatılan bu sistem; sanayinin üretim, stok ve dağıtım uygulamalarının tam otomasyonunu sağlayacak. 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Wearintels, geliştirdiği akıllı ve giyilebilir sistemlerle sanayinin stok, üretim ve dağıtım operasyonlarının otomasyonunu gerçekleştiriyor. Firma, bu sayede başta otomotiv ve lojistik olmak üzere endüstrinin her alanındaki stok, üretim ve dağıtım uygulamalarını, akıllı ve yerli sistemlerle dijitalleştiriyor.

Akıllı Stok Kutusu ve Akıllı Tarayıcı Eldiven Ür-Ge’si yapan Wearintels, ihtiyaca göre özelleştirilebilen yazılımlar geliştiriyor. Cihazları birbirine kablosuz haberleşme altyapısı ile bağlayan firmanın hedefi; maliyetleri azaltarak üretim proses güvenliğini artırmak, üretim süreçlerini hızlandırmak. İstanbul Ticaret’in sorularını Wearintels’in kurucularından Elektrik ve Elektronik Mühendisi Anıl Çetinol cevapladı.

YETERSİZLİK TESPİTİ

Wearintels nasıl kuruldu?

Piyasadaki ürün, stok takip sistemlerinin hız ve doğruluk fonksiyonlarındaki yetersizliklerini ortadan kaldırmak için harekete geçtik. Bu amaçla Wearintels’i 2021 yılında, TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği alarak, Bilgisayar Mühendisi Noyan Şimşek ile birlikte kurduk.

MANUEL TAKİP

Tespit ettiğiniz yetersizlikler nelerdi?

Mesela; halen depolama ve lojistikte kullanılan stok kutuları manuel olarak takip ediliyor. Eksik ürünlerde sipariş manuel olarak giriliyor. Üretimde ve dağıtımda kullanılan barkod okuma cihazları çalışanların iki elini aynı anda kullanmasını engelliyor. ‘Eline al, okut ve yerine koy’ süreci, işçinin barkod okuma başına ortalama 3-4 saniyesini alıyor.

 

SEKTÖRLERLE GÖRÜŞMELER

 

Sektörlerin beklentilerini tespit ettiniz mi?

Hedef kitlemizi oluşturan otomobil ve lojistik firmaları ile görüşmeler yaptık. Hali hazırda kullanılan manuel sistemlerin güvenilirliğinin düşük olduğu bilgisini verdiler. Ürün-stok takip sistemleri üzerine çalışan yabancı firmaları, sistemlerinin birbiri ile entegre olmaması nedeniyle tercih etmediklerini öğrendik. Ayrıca zamanında ve yeterli teknik desteği alamayacaklarını düşünüyorlardı.

OTOMATİK SİPARİŞ

Wearintels ne üretiyor?

Bu sorunları çözmek amacıyla kablosuz haberleşme altyapısı ile çalışan Akıllı Stok Kutusu ve Akıllı Tarayıcı Eldiven geliştirmeye başladık. Bu iki ürün için kullanıcı dostu bir yazılım da geliştiriyoruz. Akılı Stok Kutusu, altındaki ağırlık sensörü yardımıyla kutu içindeki malzeme miktarını belirleyebiliyor. Bu bilgi kutuya entegre kablosuz haberleşme birimi ile ana sunucu üzerindeki yazılımımıza iletilerek kritik stok uyarısı ve otomatik sipariş işlemi gerçekleştirilecek.

ÜRETİCİ ZAMAN KAZANACAK

Akıllı Tarayıcı Eldiven’in görevini anlatır mısınız?

Akıllı Tarayıcı Eldiven, üzerinde barkod okuyucu bulunan giyilebilir bir sistem. İşçi çalışırken iki elini kullanabilecek. Bu sayede geleneksel barkod okuyucuların kullanımı için al-tara-yerine koy işlemi ortadan kalkacağından, işlem başına 3 saniyelik zaman kazanılacak. Ayrıca, çalışanın performans ve sağlık verilerini toplayacak. Ana server üzerindeki yazılımımızla bu veriler takip edilebilecek.

BENZERSİZ ÖZELLİKLER

Bu ürünlerin benzerleri var mı?

Akıllı Stok Kutusu ve Akılı Tarayıcı Eldiven ile ürün takip ve stok takip sistemlerini entegre olarak sunabilen yerli ve yabancı bir rakip yok. Bu entegrasyon ile hammaddenin tesise girişinden, son ürün çıkışına kadar olan tüm süreci akıllı sistemlerimiz ile otomatize edip, daha hızlı ve güvenilir kılmayı hedefliyoruz. Geleneksel ürün ve stok takip sistemlerine kıyasla insan hatası en aza indirilecek, iş verimliliği artırılacak. Taşınabilir ürünler üreten rakiplerimize nazaran, ürünlerimiz akıllı özellikleri ile ön plana çıkacak.

YERLİNİN AVANTAJLARI

Rakiplerinizden sizi ayrıştıran özellikleri anlatır mısınız?

Benzer üretim yapan rakiplerimize kıyasla Wi-Fi’ye ek olarak LoRa ve bluetooth desteğini bir arada sunacağız. Geliştirilmiş batarya yönetim sistemimiz rakiplerine göre tek şarj ile yüzde 20 daha fazla okuma yapabilecek. Özelleştirilebilir yazılım desteğimizle her zaman müşteriye tam olarak istediği hizmeti sunacağız. Müşterilerimize yerinde ve anında bakım, onarım hizmetlerini daha düşük maliyetlerle vererek, global rakiplerimize üstünlük sağlayacağız.

VERİMLİLİK ARTACAK

“Web tabanlı ve mobil kullanılabilen yazılımımız, müşterinin talebine ve ihtiyacına göre güncellenecek. Anlık stok durumunu, çalışan verilerini takip edebilecek. Üretim hattında hangi çalışanın hangi parça ile işlem yaptığı, gün içinde kaç parçayı üretime sunduğu gibi veriler toplanıp, işçinin üretim performansını hesaplayacak. Üretim süresinin, iş ve işçi maliyetlerin ve insan hatasının azaltılması ile çalışma verimliliğini artıracak. Zayiat raporu hazırlayabilecek.”

GÖRSEL RAPOR

“Üretim hatlarındaki çalışma şartlarına dayanıklı ve el ergonomisine uyumlu eldivenler, kablosuz haberleşme altyapısını kullanan modüler barkod okuyucularına sahip olacak. Eldiven, ekranlı ve ekransız olarak üretilebilecek. Çalışanın başparmağıyla kolaylıkla basabileceği buton ile barkod okuyucu tetiklenecek. Çalışan performansı ve sağlık durumu hakkında veri toplanabilecek.
Bir kamera ile üretimin her anına ilişkin görsel olarak raporlama yapabilecek.”

AKILLI STOK KUTUSU

“Akıllı kutular; stok takibini kolaylaştıracak. Altlarında ağırlık sensörü bulunacak ve kablosuz haberleşme altyapısı ile çalışacaklar. Hem sayılan hem de sayılamayan parçalar için stok takibi mümkün olacak. Stok hesabı verileri ana server üzerinde koşan yazılımımıza aktarılacak kritik stok uyarısı ve otomatik sipariş işlemi gerçekleştirilecek.”