Dijital röntgene ‘yerli beyin’

18 January 2022

Neox Medikal, dijital röntgen cihazlarının görüntü aktarmasını sağlayan X-Ray flat-panel dedektörleri ve yazılımlarını yerlileştiriyor. Dijital radyolojik görüntüleme cihazlarının beyni sayılan bu parçaların yerlileşmesi, yerli röntgen cihazı üretiminin de önünü açacak.

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Neox Medikal Sistemler A.Ş., dijital röntgen cihazlarında kullanılan X-Ray flat-panel (ışın dedektörü) ve yazılımlarının Ar-Ge’sini gerçekleştiriyor. Dijital radyolojik görüntüleme cihazlarının beyni sayılan bu en önemli bileşenlerin yerlileşmesi, yerli röntgen cihazı üretiminin de önünü açacak.

Yerli beyin; iki saniyede görüntü aktarma, kolay taşınabilme, kablosuz görüntü aktarabilme, farklı sıcaklıklarda klima ihtiyacı duymama, yoğun kullanılabilme gibi özellikleri ile eşsiz.

İstanbul Ticaret’in sorularını Neox’un kurucu ortakları Dr. Melih Ayanoğlu ile Doç. Dr. Levent Altıntaş cevapladı.

GİRİŞİMCİ DOKTORLAR

Girişimcilik serüveniniz nasıl başladı?

35 yıl önce Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan arkadaşlığımızı, kurucusu olduğumuz Nevidea ve Digifilm firmalarının işbirlikleri ile ticari alanda da uzun yıllardır sürdürüyoruz. Tecrübelerimizi yaklaşık 10 yıldır yürütmekte olduğumuz X-Ray cihazları ve komponentlerinin üretimi projesinde değerlendiriyoruz.
2021 yılında projemizin Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini yürütmek üzere Neox Medikal’i kurduk.

20 YILLIK TECRÜBE

Nevidea ve Digifilm’in projeyi destekleyen faaliyetleri neler?

Medikal görüntüleme hizmeti, dijital görüntüleme cihazları, komponentleri, sarf malzemeleri ve aksesuarları ithalatı, üretimi ve montajı ile destek sunuyoruz.
Bu ürün gruplarının ulusal ve uluslararası pazarlarda satış ve pazarlanması, teknik destek, teknoloji ve yönetim danışmanlığı, stratejik ürün konumlandırma ve gelişim projeleri yönetimi de diğer destekler arasında.

YÜKSEK KATMA DEĞER

Neox’u hangi amaçla kurdunuz?

Sahip olduğumuz tecrübeyi Neox’da birleştirmeye karar verdik. Ülkemizde üretilen daha çok montaja dayalı yerli radyolojik cihazlar, yüksek teknolojinin gelişimini yeterince destekleyemediği için X-Ray cihazların üretiminde kullanılan komponentlerin en yüksek katma değeri olan flat-panele odaklanmayı tercih ettik. Türkiye’nin bu ürünü dünyada üretebilen ve ihraç edebilen nadir ülkeler arasında yer almasını hedefledik.

UZAKDOĞU’DA AR-GE

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Medikal Görüntüleme Enstrümantasyon Laboratuvarı (XLAB), kendi olanaklarımızla yurt dışında yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve sektörün önde gelen üreticileri ile işbirliklerimiz sonucunda flat-panel dedektör üretim teknolojisini önemli oranda geliştirdik. Uzakdoğu’da sektörün önde gelen merkezlerinde Ar-Ge yapma şansımız oldu. Bu tecrübe edinme süreci ile paralel olarak, hedef pazar araştırmaları ve network geliştirme çalışmalarımızı yürüttük. Şimdi flat-panel teknolojisini Türkiye’ye kazandırma aşamasındayız.

IŞIN DEDEKTÖRÜ

Flat-panel dedektör nedir?

X ışınları ile çekilen organ görüntülerini, bilgisayar ortamına aktaran X-Ray ışın dedektörleridir.

PİLOT ÜRETİM 2022’DE

Yerli flat-panel üretiminde hangi noktadasınız?

Yerli imkânlarla flat-panel üretme hayalimizde sona yaklaştık. 2022 yılında pilot üretimimizi tamamlayıp, en geç 2023 yılı içerisinde seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Böylece büyük miktarlarda üreterek, yüksek hacimli satış sayılarına ulaşmayı hedefliyoruz.

300 MİLYON TL’LİK İTHALAT

Yerli üretim ne kadar katma değer sağlayacak?

Flat-panel teknolojisinin ülkemize gelmiş olması çok önemli. Böylece Ar-Ge alanı derinleşecek. Bir flat panel dedektörü ve yazılımı yani sistemin bütünü yaklaşık 10 bin dolar civarında. Yerli üretim sayesinde Türkiye’nin yılda yaptığı yaklaşık 300 milyon TL’lik ithalatın önü kesilecek.

SANAYİ DE KULLANIYOR

Başka hangi sektörlerde kullanım alanı var?

Endüstriyel üretim yapan birçok sektörde de kullanım alanı bulacak. Tahribatsız görüntüleme yapan tüm sektörler X-Ray ışın dedektör sistemlerini kullanıyor. Gümrüklerde, ürün kontrollerinde, gıda sektöründe, yüksek basınç ve yüksek ısı gerektiren tüm kritik üretimlerde, havacılık ve uzay sanayinde flat panel dedektör destekli NDT görüntüleme sistemleri ile işlem yapılıyor.

HAMLE’Yİ BEKLİYORUZ

Destek aldınız mı?

İstanbul Sağlık Kümelenmesi (İSEK) ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Medikal Görüntüleme Enstrümantasyon Laboratuvarı’ndaki çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, belirlenen hedef sektörlerde yer alan öncelikli ürün listesindeki ürünleri üreten firmalara önemli devlet teşvikleri sunduğu Hamle Programı’na başvurduk.

KENDİNİ YÖNETİYOR

“Yerli flat-panel dedektör hem kendinin hem de kullanıcının güvenliği için otokontrol sistemi ile kendi kendini yönetip, denetliyor. Cihaz kapalıyken bile sıcaklık ve yerçekimi sensörleri aktif çalışıyor.”

GÜÇLÜ PİL ÖMRÜ

“8 saatten fazla dayanan güçlü pilleri ile yerli flat-panellerle kesintisiz olarak her 30 saniyede bir, 1000’den fazla görüntü alınabiliyor.”

İŞTE ÖZELLİKLERİ

  • İki saniyede yüksek kaliteli görüntü imkânı.
  • Yenilikçi Wi-Fi anteni, güçlü sinyal, hızlı aktarım.
  • Çok yoğun kullanımlara cevap verebiliyor.
  • Bilgisayara kablosuz bağlanabiliyor.
  • Kullanıcı dostu ara yüzü iş verimliliğini artırıyor.
  • Çalışırken, pili değiştirilebiliyor.
  • Hafif ve yüksek hareket kabiliyetine sahip.
  • Suya dayanıklı ve kolay temizleniyor.
  • Darbelere, düşmeye karşı dayanıklı.
  • Yüksek ve düşük ısılarda, klimasız çalışıyor.
  • 7/24 teknik destek hizmeti.