Ağır Sanayiye Hassas Ölçüm

16 May 2022

Q-Meas, ağır sanayideki metrik ölçüm hatalarını önlemek için akıllı ve modüler ölçüm masası geliştiriyor. Bu sayede büyük boyutlu materyallerin metrik ölçümü otomatikleşecek. Ağır sanayide kullanılan sac, metal levha gibi büyük ebatlardaki metaller daha kısa sürede, hatasız ölçülebilecek. 

 

 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik Q-Meas Bilişim Teknoloji; ağır sanayide metrik üretim hatalarını önleyici akıllı ölçüm masası geliştiriyor. Modüler yapısı ile rekabet üstünlüğü taşıyan masa, yüksek hassasiyetli ölçümlerde müşterinin ihtiyacına özel işlem yapabilecek. Üretim hatalarının önüne geçerek; daha hızlı, daha düşük maliyetli ve yüksek kaliteli üretim imkanı sağlayacak.

PATENT BAŞVURUSU

Q-Meas, ölçüm masası ve masaya bağlı görüntüleme cihazlarından oluşan sistem ile büyük boyutlu materyallerin metrik ölçümünü otomatikleştirmeyi hedefliyor.

2022 yılı sonunda tamamlanması planlanan yerli sistem; ürünlerini ve malzemelerini metrik ölçüme almak isteyen her sektör tarafından kullanılabilecek. Elektronik ve bilişim sektörlerine yönelik birçok ürünün de temeli olacak sistemin patent başvurusu tamamlandı.

İstanbul Ticaret’in sorularını; Q-Meas’ın kurucularından ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Gözde Güvendi cevapladı.

SÜREÇLERİ İYİLEŞTİRMEK

Q-MEAS nasıl kuruldu?

Q-Meas’ı, TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Programı kapsamında ‘Ağır Sanayi Sektöründe Oluşabilecek Metrik Üretim Hatalarını ve Kayıplarını Önleyici Akıllı Ölçüm Masası’ adlı proje için aldığım destekle kurduk. Proje temelinde ağır sanayiye yönelik bir ölçüm sistemi yer alıyor. Yeditepe Üniversitesi’nde doktorasını sürdüren Elektrik-Elektronik Mühendisi Oğulcan Burak Boz da firmamızın diğer kurucu ortağı.

Büyük boyutlu materyallerin metrik ölçümünü otomatikleştirerek sanayide teknoloji kullanımını artırmak ve süreçleri iyileştirmek amacıyla yola çıktık. Ürünlerimiz gelecekte elektronik ve bilişim alanındaki birçok projenin temelini oluşturacak.

AR-GE ÇALIŞMALARI

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ar-Ge çalışmasını yaptığımız cihaz, temelde mekanik ve yazılım olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Sistem; ölçüm masasına bağlı görüntüleme cihazları ile masa üzerine yerleştirilen bir materyalin iki boyutlu hassas metrik ölçümlerini otomatik olarak çıkarabiliyor.

ÜRETİM KALİTESİ ARTACAK

Klasik ölçüm sistemlerinden farkı nedir?

Klasik ölçüm sistemlerinden çok daha yüksek hassasiyet sağlayacak bir yazılım için Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Ölçüm doğruluğunun ve buna bağlı olarak üretim kalitesinin artmasını hedefliyoruz. Materyalin yerleştirilmesi, ölçülmesi ve benzeri süreçleri mümkün kılacak ergonomik yapıdaki masanın tasarımı için çalışmalarımız sürüyor. Projenin ilerleyen aşamalarında sisteme; ölçüm hassasiyetini artırma ve üçüncü boyutta da ölçüm alabilme yetkinliğini kazandıracak araştırmaları sürdürüyoruz.

DİJİTAL ÖLÇÜM

Q-Meas’ın sistemi ne tür yararlar sağlıyor?

Ağır sanayi ve benzeri sektörlerde kullanılan ve üretilen materyallerin boyutsal ölçümleri; hem ürünün elde edilmesi için kullanılan sistemin hem de ürünün kalitesini etkiler. Klasik ölçüm yöntemleri ile ölçülen materyallerde hata payı, ölçüm alan kişiye ve ölçüm aletine bağlı olarak çok artabiliyor. Q-Meas olarak dijital bir ölçüm sağlayarak ölçümlerin her seferinde aynı tutarlılıkla yapılmasını hedefliyoruz.

BÜYÜK PARÇADA HATA

Ölçülen materyallerin boyutu önemli mi?

Ağır sanayide kullanılan sac, metal levhalar büyük ebatlarda olduğu için klasik yöntemlerle ölçümünde hata oranları genellikle yüksektir. Klasik yöntemlerle gerçekleştirilen ölçümlerde zaman kayıpları artar. Tekrarlanan ölçümlerde, aynı üründe farklı sonuçlar elde edilmesi telafisi güç ve maliyetli sorunlara yol açar.

TÜM SEKTÖRLER İÇİN

Hangi sektörler kullanabilecek?

Ülkemizde robotik üretim bantı kullanmayan veya kullanma imkanına sahip olmayan birçok sektörde ve ölçekte üreticiler var. Ürünlerini veya kullanacakları malzemeyi metrik ölçüme almak istedikleri her alanda bizim ürünümüzü kullanabilirler.

YERLİ ÜRÜN

“Ürünümüz; mekanik tasarımı, yazılımı, donanımı ile yerli üretim olacak. Sadece görüntüleme sisteminde kullanılacak ekipman için yurt dışından alım yapacağız. Türkiye pazarından yurt dışına açılarak ülkemiz adına başarılı işler yapmayı ve ihracata katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

MODÜLER

“Projemiz, tamamıyla sektörel ihtiyaçlara göre revize edilebilecek modüler bir yapıda. Büyük boyutlu materyallerin ölçümü için bu derece hassas ve modüler bir tasarımla rakiplerimizin önünde olacağız.”

AVANTAJLARI

  • Otomatik ve çok yüksek hassasiyette ölçüm yapabilecek.
  • Yanlış ölçüm yapmanın önüne geçecek.
  • Tek seferde birden çok ölçümü gerçekleştirebilecek.
  • Maddi ve ürün performans kayıplarının önüne geçecek.
  • İş süresini kısaltıp, süreçleri hızlandıracak.
  • Ürün kalitesi artacak.
  • Ölçüm masası, farklı boyutlarda üretim imkânı sağlayacak.
  • Görüntüleme sistemine, ihtiyaca özel eklentiler yapılabilecek.
  • Hassasiyet ve ölçüm alanı ihtiyaca göre belirlenebilecek.
  • Müşterinin isteğine uygun üretim mümkün olabilecek.